Husbandet 6:08
Skrivet av Festivalgeneralen   

6.08 – en showgrupp i tiden!

 

Medlemmar:

Michael Phalén – mandolin, dragspel, sång, kazoo. Nomadiserad trubadur som gillar vin, Traste Lindéns kvintett och svensk sommar. Hänger ofta på Visfestivalen i Västervik, Koh Samui i Thailand och i sitt torp i Grebo.

Tobias Pettersson – gitarr, sång. Obotlig ungkarl med en fäbless för folköl, indiepop och potatisgratäng. Har många alter egon: Sjörövarn, Mickey Gul, Snusk-Tobbe och Tobi Katoy för att nämna några. Dessutom en skjutjärnsjournalist av rang.

Mattias Persson – gitarr, sång, kazoo. Sadlade om från internationell playboy till lanthandlare. Har snygg täckjacka och gillar Eldkvarn, gourmetmat och sina förtjusande barn.

 

Kontakt

För frågor, bokningar och annat:

Mejl: Den hдr e-postadressen дr skyddad frеn spam bots, du mеste ha Javascript aktiverat fцr att visa det

Blogg: www.tobi.blogg.se

Telefon, Tobias: 070-3636521

 

Presentation

”Skönt att semestern äntligen är slut”, sa gubben Jönsson till arbetskamraterna på SAAB när han kom tillbaka till jobbet efter sina fyra lediga sommarveckor.

Den här morgonen hade han unnat sig lite sovmorgon. I vanliga fall brukade han åka 05.48-bussen från Grebo, då hann han dricka en kopp kaffe på jobbet innan det var dags att ta itu med dagens uppgifter. Men den här morgonen tog han 06.08-bussen, och det fanns en anledning till det.

Under semestern hade han nämligen hört en poplåt med det kända Grebo-bandet ”Amalgam i Käften” som handlade om 6.08-bussen och hette just ”Bussen”. Sångaren Tobias Pettersson hade sjungit om en tjej som jobbade på SAAB och tog den bussen varje morgon. Gubben Jönsson nynnade melodin för sig själv och försökte minnas texten:

 

”Jag vänta´ på bussen, hon stod före mig i kön
en svag förnimmelse av doften från hennes kön
Vem var den flickan, henne har jag aldrig sett förut
Försöker dölja bulan som ur byxan putar ut
Ååååh, hon klev på och jag gjorde likadant
Hon slog sig ner i mitten och jag satte mig längre bak
Åh, min Gud – hon är vacker, en kvinna i min smak
Det var innan jag visste att hon jobbade på SAAB
- ja det var innan jag visste att hon jobbade på SAAB”

 
Vilken poesi, vilken smärta, vilken inlevelse, tänkte gubben Jönsson och torkade bort tåren som tittat fram i ena ögonvrån. Och sen refrängen, den var ju ännu bättre:

”För hon tog bussen, 6.08-bussen, 6.08-bussen till sitt arbete på SAAB”

Rösten stockade sig och han kände en klump i halsen. Så vackert! Tänk att nån sjunger så härligt om min arbetsplats, tänkte han. Men hur var det nu andra versen gick? Han funderade…

 

”Och nästa morgon jag försökte få kontakt
hennes kiselfyllda halvklot stod i sin fulla prakt
Hon var en drömmarnas madonna, en ängel på var jord
Och bussen rulla in på den hållplats där vi stod
Åååh, hon klev på…”

 

Hela den hösten, 1992 eller när det kan ha varit, gick gubben Jönsson och nynnade på låten under arbetstid. Det fick honom att älska sitt jobb ännu mer. Så sakteliga började dock tonerna försvinna och hans tankar började kretsa kring andra saker. Det var först flera år senare som tankarna på 6.08-bussen åter skulle ta fart.

1995 hölls det SM i Gatumusik under Linköpings Sommarfestival. Staden var full av musikanter och Jönsson kände igen tre killar som stod och spelade på Tanneforsgatan. Han visste att de kom från Grebo och hette Michael Phalén, Mattias Persson och Tobias Pettersson.

Hrm…Tobias Pettersson, det namnet lät bekant. ..

Jönsson uppfattade inte namnet på trion. Det var först någon dag senare när han såg en artikel i tidningen att de hade vunnit hela tävlingen som han såg att gruppen kallade sig 6.08. HALLÅ!!! SEXNOLLÅTTA!, skrek Jönsson. Det är ju min gamla SAAB-buss!

 

Efter den dagen hörde gubben Jönsson talas om 6.08 i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Gruppen var med i TV 4:as lokalnyheter, de invigde cykelbanan i Grebo, de spelade på S:t Eriksgatans dag i Stockholm, de körde gatumusik under Visfestivalen i Västervik, de livade upp Östgöta Vallhundsklubbs 75-årsfest, de spelade på bröllop, firmafester och 40-årskalas. Och så vann de Gatumusik-SM en gång till – 1997 i Göteborg.

Vid det här laget hade gubben Jönsson blivit ett tvättäkta 6.08-fan av hardcore-mått. Han startade en fanklubb, öppnade en hemsida på nätet och följde bandet var de än spelade. Han såg dom på Frimis, Värna Bygdegård, L´Orient, Folkets Park och Amalfi. Vartän det fanns en scen, och ibland inte ens det, tycktes 6.08 uppträda. Jönsson tog foton och skrev ned låtordningen på varje konsert, på sin sovrumsvägg har han klistrat upp bilder från pizzerian Ciao Ciao i Ljungsbro, studentställena Nationernas Hus och Herrgårn i Linköping , från visfestivalen Sköna Gröna Grebo och alla andra ställen gruppen lirade på.

Det Jönsson framförallt gillade var gruppens bredd på repertoaren. 6.08 körde både eget och andras material, de spelade både populära allsångslåtar och konstiga punkdängor, och de blandade finstämda mandolinballader med snuskvisor av grövsta sort.

Jönsson visste inte vilken låt han tyckte var bäst. Var det ”Snuskvisan”, ”Pappa har störst”, ”Doktorn” eller någon annan av de mer ekivoka sångerna? Eller var det något av dansnumren ”Gorbatjov”, ”Trazan”, ”Schack o matt” och ”Petter” ? Kanske nån av de vackra ”Älska mig gick inte alls”, ”Fribacka väg” och ”Gammeldansk”? Eller nån av partylåtarna ”Dagen efter igår”, ”Vän med en bil” och ”Norra kyrkogatan 35”? Han kom fram till att det berodde på sammanhanget. När det var bröllop åkte mandolin och dragspel fram och när det var 25-årsfest var det mera ”pang på”.

För några år sedan ändrade plötsligt Östgötatrafiken turlistan, och 6.08-bussen började istället att gå redan 6.02. Den dagen gick gubben Jönsson ut i vedboden och hängde sig.

 

Närbesläktade band:

Medlemmar ur 6.08 ingår/ har ingått i banden nedan. Dessa kan också kontaktas genom 6.08.

Apotekarna

Mormor går Lös i Hallonlandet

John Stridh

Amalgam i Käften

Kompaniet

Trög Hanza

Torbjörn & Nykomlingarna

Lolicon

Gigolo

Tre O Comp

ToBo

Snusk-Tobbe

Buksvågrarna

Värdelösa

Kapten Phalén

Tobi & the Katoys

Militärkuppen i Thailand 1991